Albin

Byta bromsbelägg på bil – så gör du

Bilen är försedd med en rad slitagedelar som kommer att behöva bytas ut över tid. Bromsbeläggen är en av dessa delar. Vi tänkte därför berätta mer om vilka tecken som tyder på att det är dags att byta bromsbelägg på din bil samt hur du går tillväga för att lyckas med detta i praktiken!

Tecken på att du bör byta bromsbelägg

Som nämnts inledningsvis kommer bromsbeläggen förr eller senare att slitas ut. Men hur vet man egentligen att det är dags att byta ut dem?

Allra vanligast är att man känner det när man kör. Man upplever att bromsen inte tar i lika bra som man är van vid samt att man måste trycka ner pedalen allt hårdare. Stämmer detta för dig så är det hög tid att byta belägg! 

Har du fortfarande svårt att avgöra ifall det är dags för ett byte så finns det oftast slitagevarnare. Dels finns det mekaniska slitagevarnare som sitter i själva beläggningen. Dessa ger ifrån sig ett tjutande ljud när det är dags för ett byte.

I nyare bilmodeller kan det istället finnas en elektrisk slitagevarnare, vilken tänder en varningslampa på instrumentpanelen när det är dags för ett byte.

 

Så gör du för att byta bromsbelägg på bilen 

Nu när du har bättre koll på vilka tecken som tyder på att det är dags att byta ut bilens bromsbelägg, tänkte vi berätta mer om hur du går tillväga för att lyckas med detta i praktiken:

 

1. Lyft upp bilen

Först och främst gäller det att lyfta upp bilen med hjälp av en domkraft.

 

2. Ta loss däcken

När bilen väl är uppe från backen kan du lossa på däcken ett och ett.

 

3. Demontera bromsoket 

Nästa steg är att demontera bromsoket för att komma åt beläggen. Börja med att lokalisera de skruvar som håller oken på plats och lossa på dessa. Du kan nu se bromsbeläggen och även ta ut dessa genom att trycka ihop och dra i klämmorna.

 

4. Montera de nya beläggen

När de gamla beläggen är ute är det dags att sätta in de nya. Något som enkelt görs genom att klicka dem på plats. Det kräver alltså inga skruvar eller dylikt.

 

5. Justera kolvarna

I och med att de nya bromsbeläggen är tjockare än de gamla kan kolvarna behöva justeras. Använd en C-klämma för att försiktigt trycka bak kolvarna till dess att de nya beläggen får plats.

 

6. Sätt tillbaka oket och däcken

Sist men inte minst är det bara att sätta tillbaka bromsoken och däcken på samma sätt som de togs bort.

 

Köp nya bromsbelägg hos oss

Street Performance är Sveriges prestandacenter sedan 2004. Vi erbjuder högkvalitativa produkter för dig som vill få ut det allra mesta av sin bil. Något som givetvis inkluderar bromsbelägg för krävande gatkörning och racing.

Utforska våra bromsbelägg till D2:s bromskit eller se vårt kompletta utbud inom bromsar. Om du är osäker på vilken produkt du ska välja för just din bil, är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Street Performance!

Vi är själva bilentusiaster och har en lång erfarenhet av de produkter som vi säljer. Detta för att du ska få bästa möjliga hjälp och svar på dina frågor. Tveka aldrig på att kontakta oss – vi ser fram emot att höra från dig.

Du är också varmt välkommen att besöka vår butik på Exportgatan 1B i Göteborg.