Albin

Bilrekond – så rekonditionerar du bilen själv

Att lämna in bilen på en komplett rekonditionering kostar vanligtvis tusentals kronor. Ett billigare alternativ är att genomföra arbetet på egen hand. Något som garanterat ger dig ett likvärdigt resultat. Låt oss därför berätta mer om hur du kan genomföra en bilrekond på egen hand!

Vad är en bilrekond? 

Först och främst hade vi däremot tänkt börja reda ut för vad en bilrekond är samt varför man bör göra en sådan. Rekond är en förkortning av rekonditionering och innebär att man genomför en grundlig rengöring av bilen, både in- och utvändigt. Utöver rengöringen vaxar och polerar man även bilens lack för att öka glansen och förlänga lackens livslängd.

 


Fördelar med rekonditionering

Det finns många anledningar till varför man bör göra en rekonditionering. Först och främst så säkerställer det att du får en ren och fin bil som är så nära nyskick som möjligt. Något som förhöjer körupplevelsen.

Faktum är däremot att kontinuerlig rekonditionering gör att du slipper förslitningsskador i allt större utsträckning. Vilket i sin tur kan resultera i att du sparar pengar i det långa loppet.

 

Så gör du en bilrekond

Nu när du har bättre koll på vad en bilrekond är samt varför man bör göra en sådan, tänkte vi berätta mer om hur du kan rekonditionera bilen på egen hand:

 

Hitta en lämplig plats

I samband med en rekonditionering så kommer du behöva använda dig av en mängd rengöringsprodukter. Dessa får inte släppas ut i dagvattenbrunnar, diken eller vattendrag. Vi rekommenderar dig därför att ta dig till en biltvättsanläggning eller ”gör det själv-hall”. Undvik garageuppfarten eller gatan.

Ett bättre alternativ till garageuppfarten eller gatan är en gräsmatta eller en grusplan, men som tidigare nämnts rekommenderar vi dig starkt att ta bilen till en biltvättsanläggning.

 

Tvätta bilen utvändigt

När du väl har hittat en lämplig plats att ställa bilen är det dags att påbörja rekonditioneringen. Vi rekommenderar att du börjar utifrån och jobbat dig inåt. Det allra första du bör göra är således att rengöra bilens utsida. 

För detta erbjuder vi på Street Performance en hel uppsjö av produkter. Vi rekommenderar dig att kika in följande kategorier och produkter: 

· Angelwax schampo och rengöring

· Car Care Products skumtvätt

· Car Care Products schampo

· Meguiar’s schampo och tillbehör

· Chemical Guys Beer Scent Snow Foam

· Chemical Guys Blacklight Schampo

· Chemical Guys Citrus Wash & Gloss

· Chemical Guys Foaming Citrus

Applicera rengöringsmedlet enligt instruktionerna på flaskan och skölj sedan av bilen så att den är strålande ren. 

Som du säkerligen är medveten om tenderar fälgarna att vara extra smutsiga. Innan du går vidare till nästa steg rekommenderar vi dig därför att ge dem lite extra kärlek. Kika in följande kategorier och produkter för att hitta den fälgrengöring som passar bäst för just dig och din bil: 

· Meguiar’s däck och fälgrengöring

· Chemical Guys Decon Pro Iron Remover

· Dri Wash ’N Guard däck och vinylbehandling

Om du har frågor eller funderingar om vilka produkter som passar bäst för dig och din bil, är du varmt välkommen att vända dig till oss på Street Performance. Vi är själva bilentusiaster och bilbyggare och har en lång erfarenhet av de produkter som vi säljer. Kontakta oss eller besök vår butik i Göteborg – vi ser fram emot att svara på dina frågor!

 

Polera bilen

Nästa steg är att polera bilen. För att lyckas med detta behöver du såklart en poleringsmaskin samt tillhörande trissor. Hos oss hittar du ett stort sortiment av det sistnämnda: 

· Meguiar’s tillbehör

· Car Care Products trissor

· Angelwax tillbehör

Även här kan olika produkter vara bäst lämpade beroende på vilken bil och lack du har. Är du det minsta osäker på vilken trissa du ska välja är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Street Performance. 

Förutom poleringsmaskinen och trissan behöver du också ett polish-medel. Även här kan vi erbjuda ett stort produktutbud. Utforska nedanstående kategorier och produkter för att hitta den som passar bäst för just dig:

· Meguiar´s Ultimate Polish

· Angelwax polish

· Chemical Guys Metal Polish

När du väl har inhandlat produkterna kan du applicera lite polish på trissorna. Det räcker med ungefär tre ärtors storlekar. Värm upp trissorna genom att köra utan tryck mot lacken under tio sekunder. Därefter kan du öka hastigheten. 

För att underlätta arbetet rekommenderar vi dig att arbeta metodiskt och endast ta ett mindre område åt gången. Applicera polermedlet till dess att du ser en tunn hinna på lacken. Då kan du skölja av denna med en vattenslang och torka av med en mikrofiberduk. Sen är det bara att gå vidare till nästa område!

När du är klar så har du en mycket jämn och fin lack med en blank och skinande yta.

 

Vaxa bilen 

Sist men inte minst är det dags att applicera vax. Detta gör man för att skydda lacken och säkerställa att den behåller sin blanka skinande yta så länge som möjligt. Vaxet appliceras på exakt samma sätt som polishen. Än en gång vill vi påpeka vikten av att arbeta metodiskt och endast arbeta med ett mindre område åt gången. 

Nedanför tipsar vi om kategorier och produkter som du kan kika in för att hitta ett högkvalitativt vax:

· Angelwax vax

· Meguiar’s lackvård

· Chemical Guys Butter Wet Wax

· Chemical Guys Hydroslick

· Chemical Guys Instawax Liquid Carnauba

 

Tvätta bilen invändigt

När du har genomfört ovanstående steg bör bilens utsida vara som ny. Då är det dags att gå över till dess insida, som även den ska rengöras grundligt. Tips på hur du lyckas med detta hittar du i vår tidigare artikel ”Så gör du en invändig rekond av bilen”.

 


Ta hjälp av Street Performance

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du gör en komplett bilrekond. Det kräver en hel del jobb, men det kommer garanterat att vara värt mödan när du väl är färdig. Din bil kommer att vara som ny och körupplevelsen kommer att förbättras avsevärt!

Har du fortfarande några frågor eller funderingar om vilka produkter du ska välja, är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Street Performance. Vår kunniga personal är redo att svara på just dina frågor och funderingar!

När du handlar hos oss kan du vara säker på att få högkvalitativa produkter till riktigt schyssta priser. Vi erbjuder dessutom flertalet säkra betalningsalternativ samt snabba leveranser inom hela Sverige. Självklart är du också varmt välkommen att besöka vår fysiska butik i Göteborg.