Albin

Rengöra mattor i bilen – så gör du

Under skorna fastnar det stora mängder grus och smuts som följer med in i bilen och smutsar ner golvmattorna. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att rengöra mattor som är tillverkade av såväl gummi som textil.

Så rengör du gummimattor i bilen

De allra flesta bilar är utrustade med gummimattor. För att rengöra dessa på bästa sätt rekommenderar vi dig att följa nedanstående steg:

 

1. Plocka ut mattorna

Det allra första du bör göra är såklart att plocka ut mattorna. Glöm inte den i bagageutrymmet!

 

2. Dammsug eller damma av

När du väl plockat ut mattorna rekommenderar vi dig att avlägsna grus och annan ytlig smuts. Något som enklast görs genom att dammsuga eller damma av mattorna. 

 

3. Spola av med högtryckstvätt eller trädgårdsslang

Nästa steg är att skölja av mattorna med vatten. I och med att plastmattorna inte är särskilt känsliga kan detta göras med en högtryckstvätt eller trädgårdsslang. Skulle det vara så att du inte har tillgång till detta går det såklart bra att torka av dem med en fuktig trasa.

 

4. Applicera ett lämpligt rengöringsmedel

För att säkerställa att mattorna blir riktigt rena rekommenderar vi dig att även applicera ett lämpligt rengöringsmedel. Använd med fördel Meguiar’s Quik Detailer Interior eller Meguiar’s Ultimate Interior Detailer, vilka rengör och bevarar gummits ursprungliga utseende.

 

5. Låt torka 

Sist men inte minst är det dags att låta mattorna torka innan du sätter tillbaks dem i bilen!

 

Så rengör du textilmattor i bilen 

Det är däremot inte alla bilar som är utrustade med gummimattor. En del har mattor av textil. För att rengöra dessa på bästa sätt rekommenderar vi dig att följa nedanstående steg:

 

1. Plocka ut mattorna

Även här börjar du med att plocka ut mattorna ur bilen.

 

2. Dammsug eller damma av

Nästa steg är att dammsuga eller damma av mattorna.

 

3. Torka av med en fuktig trasa

Textilmattor är känsligare än gummimattor. Du bör därför undvika att skölja av dem med en högtryckstvätt. Ett bättre alternativ är att torka av ytan med en fuktig trasa. 

 

4. Applicera ett lämpligt rengöringsmedel 

Som tur är finns det rengöringsmedel som är särskilt anpassade för textilier. Är mattorna smutsiga eller missfärgade kan du således göra dem skinande ren igen. Här rekommenderar vi dig exempelvis att använda Meguiar’s Carpet & Interior Cleaner.

 

5. Sätt tillbaks mattorna igen

Sist men inte minst är det bara att sätta tillbaks mattorna igen.

 

Ta hjälp av Street Performance

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att rengöra mattorna i bilen. Har du några ytterligare frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Street Performance.

Vi är själva bilentusiaster och bilbyggare och har en lång erfarenhet av de produkter som vi säljer. Detta för att du ska få bästa möjliga hjälp och svar på dina frågor. Så tveka aldrig att kontakta oss vid minsta frågetecken. 

Bor du i Göteborg är du även varmt välkommen att besöka vår butik på Exportgatan 1b.