Albin

Rengöra fälgar – så gör du

Bilens fälgar tenderar att dra till sig stora mängder smuts och damm, vilket medför att de snabbt ser väldigt skitiga ut. För att få bukt med problemet gäller det att du rengör dem med jämna mellanrum. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att rengöra dina fälgar på bästa sätt.

Därför är det viktigt att rengöra fälgarna

Som nämnts inledningsvis tenderar fälgarna att snabbt bli smutsiga. Och vem gillar egentligen smutsiga fälgar? Troligtvis ingen!

Att fälgarna är smutsiga är däremot inte den enda anledningen till varför du bör rengöra dem med jämna mellanrum. Det handlar också om säkerhet och livslängd på produkterna.

Genom att hålla efter dina fälgar och bromsar säkerställer du nämligen att bromsarna bibehåller bästa möjliga bromsförmåga. Det medför också att livslängden på såväl fälgar som bromsok, bromsskivor och andra komponenter förlängs. Vilket i sin tur gör att sparar pengar i det långa loppet. 

 

Hur ofta ska man rengöra fälgarna? 

Här finns inget rätt eller fel. Det är helt enkelt upp till dig hur ofta du vill tvätta dina fälgar. Generellt sett kan man däremot säga att ju fler gånger du tvättar dem, desto bättre. En del nöjer sig med att rengöra fälgarna en gång i månaden, eller mer sällan än så, medan andra tvättar dem 2–4 gånger per månad. Än en gång, det är upp till dig!

 

Så rengör du bilens fälgar steg-för-steg 

Nu när du har bättre koll på varför det är så viktigt att kontinuerligt tvätta dina fälgar, tänkte vi berätta mer om hur du lyckas med detta:

 

1. Skölj av fälgarna med vatten

Det allra första du bör göra är att skölja av fälgarna med vanligt vatten. På så sätt avlägsnar du den mest ytliga smutsen, samtidigt som du gör det enklare för rengöringsprodukterna att verka.

 

2. Applicera fälgrengöringsmedel

Nästa steg är att applicera fälgtvätt/fälgrengöringsmedel. För detta ändamål finns det en mängd olika produkter som vi kan rekommendera, däribland:

· Car Care Products Xtreme Wheel Clean

· Chemical Guys Sticky Gel Felgrens

· Hot Rims All Wheel Cleaner

· Meguiar’s Ultimate All Wheel Cleaner

Olika rengöringsprodukter kan behöva appliceras på olika sätt. Läs därför anvisningarna på flaskan och följ dessa.

 

3. Ta bort damm med en fälgborste

Låt sedan rengöringsmedlet verka enligt anvisningarna och börja skrubba fälgarna med en fälgborste. Damm och smuts tenderar nämligen att sitta fast ordentligt. För att komma åt överallt och säkerställa att ytan blir grundligt rengjord, rekommenderar vi en ändamålsenlig borste.

 

4. Skölj av medlet med vatten

Därefter är det dags att skölja av fälgtvätten med vanligt vatten. Använd en vattenslang eller högtryckstvätt. 

 

5. Ta bort bromsdamm, flygrost och liknande

Utöver den traditionella fälgrengöringen rekommenderar vi dig att använda ett rengöringsmedel som är speciellt avsett för borttagning av bromsdamm, flygrost och andra liknande föroreningar orsakat av metallpartiklar. 

Genom att göra detta säkerställer du fullständig rengöring, ända in på djupet. Du kan också känna dig trygg med att såväl funktionaliteten som livslängden på dina komponenter förbättras och förlängs. 

Även här kan vi rekommendera dig flertalet produkter, däribland: 

· Car Care Products Korrotech

· Chemical Guys Pro Iron Remover 

Applicera enligt instruktionerna och skölj sedan av.

 

Extra tips – ge dina däck lite kärlek

Om du vill ta det hela ett steg längre och inte enbart rengöra fälgarna och bromsarna, kan du med fördelarna ge däcken lite kärlek. Ge dem lite extra gläns, förstärk dess svärta och förhindra att de spricker genom att applicera någon av nedanstående produkter: 

· Meguiar’s Endurance Tire Gel

· Meguiar’s Hot Shine Tire Spray

· Meguiar’s Hot Shine Reflect

Där har du det – en komplett guide för hur du rengör dina fälgar på bästa sätt. Följer du dessa steg så kommer de garanterat att vara skinande rena!

 

Ta hjälp av Street Performance

Har du några frågor eller funderingar om vilka produkter som passar bäst för just din bil? Tveka då inte på att höra av dig till oss på Street Performance.  Vi är själva bilentusiaster och bilbyggare och har en lång erfarenhet av de produkter som vi säljer. Detta för att du ska få bästa möjliga hjälp och svar på dina frågor. Så tveka aldrig att kontakta oss vid minsta frågetecken!